Savitaipaleen seutu

Savitaipale – historiaa, lomailua, matkailua kesäasukkaan silmin

Rahikkalan kylä – eteläsuomalaista perinnemaisemaa

with one comment

Käsiini osui kirja Matka Etelä-Suomen perinnemaisemiin ja esihistoriaan (2005), johon on koottu esimerkkejä monenlaisista perinnemaisemista. Joukosta löytyi myös Savitaipaleen Kuivasensaaressa sijaitseva Rahikkalan kylä, joka on tunnettu muun muassa vanhasta, vuonna 1804 rakennetusta, vuonna 2002 kunnostetusta Rahikkalan kylän tuulimyllystä, joka on malliltaan varvas- eli jalkamylly. Sitä voidaan kääntää tuulen mukaan ja se on täysin toimintakuntoinen.

Rahikkala on osa Kuivasensaarta, enimmäkseen veden ympäröimä. Seutu on maastona kivikkoinen ja vaikeasti viljeltävä, mistä kertovat raivaustöissä syntyneet kiviaidat. Ne ovat osa perinnemaisemaa kuten tuulimyllyn lisäksi kylään kuuluvat vanhat hirsirakennukset. Myllyn ympäristö on ketoa, ja tätä avointa maalaismaisemaa pidetään yllä.

Rahikkalan kylästä tunnetaan 1700-luvulta Rahikaisten ja Salosten talot. 1700-1800-lukujen vaihteessa suvut olivat tunnettuja kirkonrakentajistaan, joiden työnä syntyivät muun muassa Lappeenrannan, Lemin ja Puumalan puukirkot. Lisätietoja kirkonrakentajista ja heidän muistomerkistään löytyy täältä.

Omat silminnäkijähavainnot puuttuvat vielä, mutta ensi kesänä puute korjattanee. Myös Rahikkalaan vievän tien varrella pitäisi kirjan tietojen mukaan olla hienoja maisemia.

Antti Hovi ym.: ”Matka Etelä-Suomen perinnemaisemiin ja esihistoriaan”, Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia ja Perinnemaisemamatkailu Etelä-Suomessa -hanke, 2005. Kirja esittelee 65 maisemallisesti arvokasta kohdetta Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa sijainteineen ja yhteystietoineen. Kohteet on myös merkitty kirjan karttasivuille. Perinnemaisemahanke on osittain verkossa – Rahikkalaa en löytänyt http://www.palmenia.helsinki.fi/perinnemaisema/perinnemaisema/index.htm

Mainokset

Written by anulah

joulukuu 31, 2011 klo 8:39 pm

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Kahtamoisten esikuvia löytyy Ruotsin puolelta, ja 1700-1800 -lukujen vaihteessa tällaisten kirkkojen rakentajina, ns. kansanrakentajina, kunnostautuivat savitaipalelaiset rakentajat. Artikkelin kirjoittaja, taidehistorian professori emerita Eeva Maija Viljo, on selvittänyt artikkelissaan sekä kirkon rakenteita että jonkin verran myös kansanrakentajien, Juhana ja Matti Salosen sekä näiden naapurin, Taavetti Rahikaisen henkilöhistoriaa. Heidän kotikylänsä, Rahikkala, onkin jo aiemmin mainittu tässä blogissa eteläsuomalaisena perinnemaisemana (https://savitaipaleenseutu.wordpress.com/2011/12/31/rahikkalan-kyla-etelasuomalaista-perinnemaisemaa/) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: